Traders: de verschillen in persoonlijkheid

Soorten traders

Iedere trader heeft een andere persoonlijkheid. Bij iedere persoonlijkheid past ook een andere handelsstrategie. Het is niet het systeem, maar het is de trader zelf die zijn eigen succes creëert want iedere handelsstrategie kent haar eigen specifieke uitdagingen. We kunnen de handelsystemen cq. traders in grofweg drie verschillende categorieën scharen:

  1. Trend traders
  2. Counter traders
  3. Daytraders

Trendtraders

Deze groep handelaren voelt zich sterk aangetrokken tot trends. Hun persoonlijkheid is afwachtend en geduldig. Ze begrijpen dat trends tijd nodig hebben om tot stand te komen. Ze durven enerzijds te wachten tot er duidelijk sprake is van een trend en anderzijds durven ze in te stappen als koersen al flink zijn opgelopen. Ze zijn mentaal sterk genoeg om posities lang vast te houden en krijgen niet snel hoogtevrees. Ze verkopen als de trend niet meer intact is. Ze gebruiken vaak trendindicatoren zoals moving averages, CCI en de MACD. Hun motto is dan ook: “The trend is your friend”. Veel succesvolle traders zijn trendtraders. Een voorbeeld daarvan zijn de Turtle traders. Ondanks dat de systemen van van trendtraders kinderlijk eenvoudig zijn vinden heel veel traders het moeilijk om deze vorm van handelen in de praktijk goed uit te voeren. Er ontstaat niet vaak een trend en toch moet er iedere uitbraak een positie worden ingenomen omdat je nooit van te voren weet of dat het begin is of continuatie van een trend. Er worden dan ook veel posities met kleine verliezen afgesloten. Daar komt bovenop dat ook winstgevende posities soms worden afgesloten met verlies. Dit komt doordat beginnende trends de ruimte gegeven moet worden om op stoom te komen. Soms zet een trend niet door waardoor een winstgevende positie toch nog met verlies wordt afgesloten. Mentaal vraagt trendtraden nogal wat van je. Daartegenover staat dat het op de lange termijn een zeer betrouwbare en winstgevende methode is.

Counter Traders

Zie jij bij oplopende koersen een steeds grotere kans om short te gaan? Dan zou je weleens een counter trader kunnen zijn. Deze groep traders zien kansen als koersen te hard oplopen of te snel dalen. De uitspraak “never catch a falling knife” gaat voor deze groep niet op. De grootste kansen ontstaan juist bij toppen en/of bodems. De kans is groot dat de trendtraders bij een top kopen van de countertraders die dan juist willen verkopen. Countertraders maken vaak gebruik van steunen en weerstanden. Ze gaan er vanuit dat deze intact blijven. De indicatoren die ze vaak gebruiken zijn oscillators zoals de Relative Strength Index (RSI)Deze indicatoren geven namelijk aan of koersen afwijken van het gemiddelde en daardoor overbought of oversold raken.

Daytraders

Deze handelaren houden van actie. Ze zetten hun kapitaal actief in om te profiteren van korte en snelle koersbewegingen. Ze monitoren hun posities en houden de handen bij de knoppen. Dat geldt met name voor scalpers. Dit is een groep binnen de daytraders dat handelt op zeer kleine bewegingen in de markt. Soms houden ze een positie maar twee seconden aan. Het snelle in en uit stappen vraagt om een hoge concentratiegraad en bekwaamheid. Daytrading en scalping spreekt veel mensen aan omdat het mogelijk is om in een korte tijd veel vermogen op te bouwen. Het kan een behoorlijke kick zijn als je zo snel geld verdient. Juist de snelheid waarmee geld wordt verdient en verloren kan zorgen voor sterke respons vanuit de hersenen. Het beloningscentrum wordt sterk geprikkeld. Om dit het hoofd te kunnen bieden moet je als daytrader sterk in je schoenen staan. Daarnaast vraagt deze vorm van handel dat je een groot deel van de rendementen moet afstaan aan transactiekosten. Deze kunnen behoorlijk oplopen door het vele handelen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *