Expert Advisor review

Expert Advisors: een review

Steeds meer online trading wordt gedaan met behulp van een Expert Advisor. Deze robots zijn geprogrammeerd (MQL) met algoritmes die automatisch posities openen en sluiten. Met de opkomst van deze robots werd het ook mogelijk om ze commercieel te verkopen. Soms wel tegen vele duizenden euro’s. Allemaal met dezelfde belofte: deze robot gaat u rijk maken! Het is voor veel mensen dan ook een verleidelijke gedachte. Je koopt een Expert Advisor, stelt deze goed in en het geld stroomt automatisch binnen. Uiteraard willen mensen hier best flink voor betalen en dat heeft vaak tot grote teleurstellingen geleid als de Expert Advisor de verwachtingen niet waarmaakte. De vraag ontstaat in hoeverre Expert Advisors überhaupt werken. Het goede nieuws is dat Expert Advisors wel degelijk werken maar niet op de manier zoals ons wordt voorgespiegeld in advertenties.

Iedere Expert Advisor werkt

Misschien een verwarrende subtitel maar in essentie werkt bijna iedere Expert Advisor een bepaalde periode. Dat komt omdat er altijd wel een keer de perfecte omstandigheden ontstaan op de markt.

We maken even een uitstapje. Stel dat je maar één vervoersmiddel (Expert Advisor) mag uitkiezen voor de komende tien jaar. We spreken af dat je jezelf alleen in Nederland (marktcondities) hiermee mag voortbewegen. Je kunt dan bijvoorbeeld een auto kiezen maar je weet dat hiermee je niet overal mag komen of parkeren. Echter, een step is ook geen goed idee evenals een boot niet aangezien er niet overal vaarwegen zijn. Kies je voor de fiets dan kun je met enige zekerheid zeggen dat je overal naar toe kunt en profiteer je ervan dat Nederland één van de het meest fiets vriendelijke land ter wereld is. Een fiets zal zeker niet in alle omstandigheden optimaal zijn. In sommige gevallen was het misschien slimmer geweest om een auto te hebben maar over het algemeen heb je met de fiets het instrument gekozen dat het beste past bij de marktcondities (Nederland). Voor iemand in de bergen werkt een fiets misschien weer niet goed en kan hij of zij beter kiezen voor een jeep. Kortom, het plezier dat je hebt van een Expert Advisor hangt samen met de marktcondities waarin je de robot laat werken.

De USD/CAD is door haar sterke correlatie met grondstoffen (marktconditie) een valutapaar dat sterk zich sterk binnen een bepaalde range blijft bewegen. Uitbraken en trends zijn veel minder krachtig en uitbraken keren vaak weer terug in de range. Je kunt je voorstellen dat je met een trendvolgend algoritme niet veel plezier beleefd als iedere beginnende trend word afgebroken. In zo een geval is niet slim om een Expert Advisor te kiezen dat handelt op basis van trends. Ook kan hiermee niet gesteld worden dat de Expert Advisor niet werkt. In een ander valutapaar of een andere omstandigheden, bijvoord meer trends, kan het juist weer goed presteren. Kortom de prestaties van een Expert Advisor hangen sterk samen met de marktomstandigheden.

Marktomstandigheden

Over het algemeen bevinden koersen zich het grootste gedeelte van de tijd in een range (70%) . Slechts 30% van de tijd is de koers in een trend. Daarnaast zijn er grote verschillen in de hoeveelheid volume gedurende de dag (intraday), de dag van de week en het seizoen. De kans op een uitbraak uit de range wordt groter naarmate er meer volume is. Een Expert Advisor die koopt/verloopt tijdens uitbraken zal rekening moeten houden met het tijdstip en mate van volatiliteit. Dit zijn de belangrijkste marktomstandigheden die ook sterk worden beïnvloed door tijd (intradaydag van de week en seizoensinvloeden).

  • Volume
  • Trend/Range
  • Volatiliteit

Expert Advisor testen

Om een Expert Advisor goed te testen kun je het beste een demorekening openen en de Expert Advisor een groot aantal jaren laten handelen. Echter, je wilt natuurlijk al eerder een goed beeld krijgen van Expert Advisor. Je kunt door grondig te backtesten een idee krijgen hoe de Expert Advisor heeft gepresteerd op historische data. Vaak zien we al tijdens het backtesten van de Expert Advisors die je ‘rijk’ zou maken over een langere periode en over meerdere valutaparen backtesten helemaal niet zo goed presteert. Sterker nog, veruit de meeste Expert Advisors werken niet op de langere termijn. Uiteraard nemen de verkopers van deze Expert Advisors voor het adverteren van hun trackrecord het beste valutapaar en de meest gunstige periode. Soms adverteren ze zelfs maar met een paar maanden backtest historie. Maar markten veranderen. Zo kan een valutapaar bijvoorbeeld maanden of zelfs jarenlang sterke trends laten zien om daarna weer een hele tijd niet meer uitbreken en in een range blijven hangen. Het algoritme kan vaak worden aangepast door de gebruiker zonder het programma te herschrijven. Door steeds de variabelen een klein beetje aan te passen is het mogelijk om bijna iedere Expert Advisor er winstgevend uit te laten zien. Het lastige is natuurlijk dat je nooit van te voren weet welke omstandigheden er gaan komen. Je zult daarom meer hebben aan een Expert Advisor dat goed presteert in alle marktomstandigheden. Hierdoor gaat wel de winstgevendheid naar beneden. Een manier om dit goed op de vangen is het gebruik van meerdere Expert Advisor. Bouw je een goed portfolio op van meerdere betrouwbare robots dan is het mogelijk een solide inkomen te verwerven en kan gesteld worden dat Expert Advisors wel degelijk werken!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *