Method-Mind-money-Management

Method, Mind and Money Management–> basis van iedere succesvolle trader

Als we handelen op de financiële markten zijn er veel zaken waar we op moeten letten en die we goed moeten doen om succesvol te kunnen zijn. De drie onderdelen van succesvol trading kunnen we samenvatten in de methode die je toepast, de beheersing van je geest en money management.

Method

De meeste traders hebben geen enkel idee waarom ze een positie hebben geopend en welke imperfectie ze in de markt willen benutten. Ze kopen wanneer ze koersen zien stijgen en ze verkopen wanneer koersen dalen. Om succesvol te kunnen zijn is het van wezenlijk belang dat je een methode consistent toepast die zichzelf heeft bewezen op lange termijn. Je handelingen in de markt moeten altijd in lijn zijn met je methode. Een methode is een set van regels die je toepast in een bepaalde situatie. Een belangrijk onderdeel hiervan is je strategie. Een forex strategie is een tradingsplan dat je toepast om rendement te maken. De meeste tradingsplannen zijn gebaseerd op technische analyse, fundamentele analyse of een combinatie van beiden.

Succesvolle traders: weten precies welke marktimperfectie ze benutten.
Onsuccesvolle traders: nemen eerst een positie in en denken dan pas na.

Mind

De geest van een trader is meestal het laatste waar traders zich mee bezig houden. Onze geest is voor ons zo vertrouwt dat we niet doorhebben dat onze gedachten het ons in de weg staan om consistent te zijn in ons handelen. Het zijn vaak de traders die open staan om te leren en eerlijk zijn naar zichzelf die erachter komen dat ze hun eigen succes in de weg staan omdat ze constant afwijken van hun plan. Ze gaan long omdat ze verwachten dat de koers de komende dagen blijft stijgen maar stappen dan naar een paar uur al uit om een paar dagen later te zien dat de een enorm potentieel hebben laten liggen door vroegtijdig uit te stappen. Traders die begrijpen dat de ‘Mind’ een wezenlijk onderdeel is van het succesvol handelen zijn goed op weg naar succes.

De essentie van de het beheersen van de geest is dat je in staat moet zijn om je emoties niet je gedrag te laten beïnvloeden. Betekent dit dan dat we altijd cool moeten blijven? Uiteraard niet. Geld verdienen of verliezen heeft altijd een grote invloed op onze gevoelens ook op die van succesvolle traders. Het verschil is allen dat professional zijn emoties kan parkeren en ‘on track’ met zijn tradingsplan terwijl de amateur zich laat meeslepen door zijn emoties en roekeloos gaat handelen. Onder alle omstandigheden gedisciplineerd en gefocust blijven en niet afwijken van je plan is dat wat de succesvolle traders van de rest onderscheid. Het is niet dat ze geen emoties ervaren maar ze zijn hierover meester geworden.

Succesvolle traders: emoties dicteren niet hun acties. Ze zijn emotioneel in balans en gebruiken hun geest om in balans te blijven, markpsychologie is een wezenlijk onderdeel van hun strategie.
Onsuccesvolle traders: raken emotioneel en laten hun acties dicteren door hun emoties.

Money Management

Money management heeft te maken met risico. In essentie gaat het over de verhouding tussen risico en rendement. Dit wordt ook wel de Risk/Reward ratio (R/R) genoemd. Over het algemeen wordt gesteld dat je R/R het beste 1:2 of 1:3 moet zijn. Toch is de R/R niet volledig omdat we dan geen rekening houden met de kans op verlies danwel rendement. Het beste kun je dus je trading systeem beoordelen aan de hand van het verwachte rendement, ook wel ‘expectancy rate’ genoemd.

Expectancy rate = (kans op winst * gemiddelde winst) – (kans op verlies * gemiddeld verlies)

Stel dat je een systeem backtest en in 30% van de gevallen maak je een gemiddelde winst van 100 euro. In de andere 70% van de gevallen maak je een verlies van 30 euro. Je mag op basis hiervan het volgende concluderen.

Expectancy rate = (0,3*€100)-(0,7*30)= €9

Zoals je in het bovenstaande voorbeeld hebt kunnen zien hebben we een winstgevend stratagie. Ondanks dat we in 70% van de gevallen verliesgevende transacties hebben eindigen we onder aan de streep toch met rendement. Zou het een negatief getal zijn geweest, dan zou het systeem niet rendabel zijn. Het gaat dus niet zozeer om een hoog winpercentage of de ‘juiste’ R/R maar het gaat bovenal om de verhouding tussen deze twee variabelen. Een onderzoek van DailyFX onder 43 miljoen klanten laat zien dat de meeste traders wel vaak de juiste richting van de koers weten in te schatten maar dat ze gemiddeld veel minder verdienen aan hun winstgevende transacties dan hun verliesgevende transacties. De expectancy van de meeste traders is dus negatief.

Succesvolle traders: kijken eerst naar de risico’s en zetten deze af tegen het potentiële rendement en de kans daarop.
Onsuccesvolle traders: kijken eerst naar mogelijk winstpotentieel, zijn niet bezig met risico’s of kansberekening.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *