GBP/JPY–> een draak van een valutapaar

Meest verhandelde valutaparen

De Britse Pond (£) en de Japanse Yen (¥) tezamen vormen een bijzonder valutapaar: GBP/JPY. Het wordt ook vaak de ‘dragon’ of de “Sterling Yen’. Dit komt doordat dit valutapaar één van de meest volatiele valutaparen is. De GBP is het vierde grootste valutapaar dat 11,8% van de handel beslaat en de YEN is het derde grootste valutapaar en beslaat 23% van de totale valutahandel. In dit valutapaar is de GBP de basis munt en de JPY de quotation.

KENMERKEN VAN DE GBP/JPY

Er is geen enkel ander Aziatisch paar dat zoveel volume laat zien tijdens de Aziatische sessie als de GBP/JPY. Het grootste kenmerk van de GBP/JPY is dan wel grote bewegingen die dit valutapaar kan maken. Het is niet ongewoon dat dit paar 270 pips beweegt op een dag. De margin vereisten zijn bij dit paar groter dan de andere Yen paren (EUR/JPY, USD/JPY, AUD/JPY, NZD/JPY). Een groot deel van deze volatiliteit vind plaats tijdens de Aziatische sessie. De spread van dit valutapaar ligt gemiddeld tussen de 3 en 10 pips afhankelijk van de broker die je gebruikt. Het valutapaar is volatiel en ‘explosief’ wat leidt tot een hogere spread. De spread neemt toe tijdens een breakout in het in bijzonder tijdens nieuws events. Omdat er zoveel in dit paar wordt gehandeld is de liquiditeit goed en blijft de spread relatief laag. De GBP/JPY is het vierde grootste ‘cross pair’ waardoor dit één van de meest verhandelde valutaparen is.

Volatiliteit GBP/JPY

De GBP/JPY is een paar dat zich goed leent voor een breakout strategie. Bij een breakout strategie wordt altijd gebruik gemaak van een stoploss. Hierdoor blijven verliezen beperkt wat bij dit valutapaar extra belangrijk is. De beperkte verliezen worden gecompenseerd door de grote koersuitslagen van een breakout. Een kenmerk van de GBP/JPY is dat het koersverloop erg grillig verloopt. Hierdoor kan de Stoploss nooit te dicht bij de koers worden geplaatst omdat je dan te snel wordt uitgetikt. Ook gaan de koersbeweging snel en scherp. Hierdoor zijn er ook veel scalpers in deze markt te vinden.

Het is daarom niet een gemakkelijk valutapaar om in te handelen. Onderzoek van DailyFX, onder leiding van David Rodirguez, laat zien dat 66% van de 12 miljoen transacties winstgevend waren. Het was niet zozeer de richting van de prijs waarin de meeste forextraders zich vergisten maar het was gebrek aan goed money management. In afbeelding één kunnen  zien dat bij alle valutaparen, en in het bijzonder in het valutapaar GBP/JPY, het gemiddelde verlies per transactie (122 pips) groter is dan de gemiddelde winst per transactie (52 pips).

GBPJPY

WAT BEWEEGT DE GBP/JPY

De bank of Japan heeft, net als andere centrale banken, een grote invloed op de waarde van de YEN. In de jaren 2000 tot en met 2007 werd dit valutapaar veel gebruikt voor de ‘carry trade’. Bij deze strategie werd de GBP gekocht en de JPY verkocht. Handelaren ontvingen hiervoor een gunstige rentevergoeding. Aan deze strategie kwam in 2007, het begin van de kredietcrisis, snel een einde. De rentestand van de GBP werd door de centrale bank van Engeland vanaf 2008 gestaag verlaagd.

Een belangrijke factor die het valutapaar laat bewegen is de olieprijs. Japan moet voor bijna 100% al haar olie importeren. Een sterke Yen maakt olie goedkoper om te importeren en een goedkope Yen maakt olie duurder.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *